Pierś z kaczki z patelni z malinowym sosem

    Pierś z kaczki z patelni z malinowym sosem

    3polubienia
    50min.


    Zrobione przez 58 osób

    Pyszne danie na wyjątkowe okazje - pierś z kaczki smażona z odrobiną cynamonu i podana z rubinowym sosem malinowym. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 piersi z kaczki
    • 2 łyżeczki soli morskiej
    • 4 łyżki cukru demerara
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 100 ml czerwonego wina
    • 4 łyżki creme de cassis (lub likieru z czarnej porzeczki)
    • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
    • 100 g malin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Piersi z kaczki naciąć przez skórę i tłuszcz tak, aby nie uszkodzić mięsa.
    2. Dużą patelnię rozgrzać na średnim ogniu. Ułożyć piersi z kaczki skórą do dołu i smażyć przez 10 minut, aż skórka się zrumieni. Piersi zdjąć z patelni i odlać większość tłuszczu.
    3. Sól wymieszać z cynamonem i cukrem, posypać tym skórę kaczki. Położyć piersi z powrotem na patelnię, tym razem skórą do góry, i smażyć przez 10 minut (lub według uznania). Odwrócić i posypać cukrem z cynamonem, smażyć jeszcze przez minutę. Zdjąć z patelni i odstawić.
    4. Wino wymieszać z likirem i skrobią. Wlać na patelnię aby ją zdeglazować (zdrapać drewnianą łyżką cząstki przypalone do dna). Gotować przez 3 minuty, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać maliny i gotować jeszcze przez minutę.
    5. Mięso pokroić w cienkie plastry, polać sosem i podawać.

    rada

    Piersi z kaczki można również grillować skórą do góry, posypane mieszaniną z cukrem, przez około minutę, aż cukier zacznie się karmelizować.

    Zobacz jak to zrobić!

    VIDEO!
    VIDEO!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis