Brioszka

    Brioszka

    9polubień
    4godz.


    Zrobione przez 42 osoby

    Z tego przepisu wychodzą 2 brioszki, a to oznacza, że jedną można podać od razu, a drugą zamrozić na później! Czasem do ciasta dodaję garść rodzynek, suszonych porzeczek lub żurawiny. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

    Składniki
    ilość sztuk: 2 brioszki

    • 10 g suszonych drożdży
    • 50 g cukru
    • 250 g ciepłego mleka
    • 2 jajka, roztrzepane
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 60 ml oleju roślinnego
    • 675 g mąki pszennej
    • 1 żółtko do posmarowania
    • ziarna sezamu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +3godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 4godz. 

    1. Wymieszać drożdże z łyżeczką cukru i mlekiem w małej miseczce i odstawić na 10 minut, aż się spienią.
    2. W dużej misce wymieszać rozczyn drożdżowy z pozostałym cukrem, jajkami, solą, olejem i mąką. Ciasto wyrabiać, aż będzie gładkie. Można do tego użyć miksera.
    3. Ciasto wyjąć z miski i ją natłuścić. Włożyć z powrotem ciasto, odwrócić aby pokryło się olejem równomiernie. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny.
    4. Ciasto lekko ugnieść, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Przekroić na pół.
    5. Każdą połówkę podzielić na 3 części i z każej uformować wałeczki o tej samej długości i szerokości. Luźno spleść wałeczki w warkocz, przyszczypać brzegi aby się zlepiły. Przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem. To samo zrobić z drugą połówką ciasta. Ułożyć na blaszce w dużej odległości od od siebie, ponieważ brioszki sporo wyrosną. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
    6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Żółtko rozmieszać z odrobiną wody i posmarować brioszki, a następnie posypać sezamem.
    7. Piec przez 30 minut, aż będą rumiane. Odstawić do przestudzenia na metalową kratkę.

    rada

    Jeśli masz drożdże w saszetkach (po 7 g) - należy użyć 1,5 saszetki.

    Zobacz jak to zrobić!

    Brioszka
    Brioszka

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    MarcinFilinger
    2

    Mi wyszlo idealnie! - 03 maj 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis