Grzanki z ostygami

    Grzanki z ostygami

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Idealna przekąska lub przystawka dla miłośników owoców morza - ostrygi podane na chrupiących grzankach z musztardowym masłem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 jajka
    • 8 ostryg
    • 1/3 szklanki białego wina
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżeczka musztardy
    • 8 kromek bagietki
    • masło do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Jajka ugotować na twardo. Przestudzić i posiekać.
    2. Ostrygi dokładnie umyć i dusić w winie przez kilka minut.
    3. Wyjąć mięso z muszli, wywar z winem przelać do miski i przestudzić.
    4. Masło utrzeć z musztardą, dodać odrobinę wywaru i wymieszać.
    5. Z bagietki wykroić różne kształty (można do tego użyć foremki do ciastek). Usmażyć na rumiano na maśle i odstawić do przestygnięcia.
    6. Bagietkę posmarować masłem, na wierzch położyć ostrygę i posypać jajkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis