Zupa Melanie z wołowiną i kaszą jęczmienną

    Zupa Melanie z wołowiną i kaszą jęczmienną

    5polubień
    1godz.50min.


    Zrobione przez 61 osób

    Ta zupa Cię rozgrzeje i nasyci. Ci, którzy nie lubią grzybów mogą ich nie dodawać. Dla mnie jest pyszna taka jaka jest.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 900 g mięsa wołowego na gulasz, pokrojonego na 2,5 cm kawałki
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 łyżki oleju roślinnego
    • 160 g drobno posiekanej cebuli
    • 120 g marchwi pokrojonej w plasterki
    • 35 g świeżych pieczarek w plasterkach
    • 1/2 łyżeczki rozgniecionego czosnku
    • 1/4 łyżeczki tymianku
    • 400 ml (1 i 3/4 szkl.) bulionu drobiowego
    • 700 ml (3 szkl.) wody
    • 1 opakowanie (450 g) mrożonych warzyw (groszek, marchewka, kukurydza)
    • 4 małe czerwone ziemniaki, pokrojone na kawałki
    • 90 g kaszy jęczmiennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Kawałki wołowiny przyprawić solą i pieprzem do smaku. Przyprawione mięso włożyć do garnka na zupę. Dodać 2 łyżki oleju i podsmażać przez 5 minut na dużym ogniu. Wyjąć mięso. Do garnka dolać jeszcze 2 łyżki oleju oraz cebulę, marchewkę i pieczarki. Podsmażać przez 5 minut, często mieszając. Dodać czosnek i tymianek i podsmażać jeszcze przez 3 minuty.
    2. Dodać bulion drobiowy i 3 szklanki wody. Dodać mieszankę mrożonych warzyw, ziemniaki i kaszę jęczmienną. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać wszystko razem i doprowadzić do wrzenia. Przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 1-1,5 godziny.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (3)

    gmp
    autor:
    2

    - 27 lut 2012

    Amieszka
    autor:
    0

    Ziemniaki i kasza gotowane po 30 minut, oprócz tego przepis bez zmian. Bardzo dobre, mięsko kruche i pyszne - 25 cze 2015

    autor:
    0

    Zupa na pewno bardzo dobra. Mam tylko problem z gotowanie kaszy przez 1.5 godziny. Mysle ze kasza powinna byc dodana na 0.5 godziny przed koncem gotowania. - 29 sie 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis