Złociste krewetki w curry

    Złociste krewetki w curry

    6polubień
    23min.


    Zrobione przez 7 osób

    Kobieta w ciąży ma różne zachcianki ;-) Dzisiaj wycelowałam w krewetki. Lekkie, delikatnie słodkawe i chrupiące.

    duśka Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 20 dużych krewetek gotowanych
    • 2 białka
    • 3 łyżki curry
    • 1 łyżeczka soli
    • bułka tarta do panierowania
    • olej słonecznikowy do smażenia
    • 5 drewnianych patyczków ( takich jak do szaszłyków )

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 8min.  ›  Gotowe w: 23min. 

    1. Krewetki odpowiednio oporządzamy - pozbywamy się głowy ukręcając ją zdecydowanym ruchem, zdejmujemy z wierzchu pancerzyk.
    2. Do miseczki wbijamy białka, dodajemy curry i sól - ubijamy.
    3. Przygotowywujemy bułkę tartą.
    4. Krewetki obtaczamy w ubitej masie z curry, a następnie w bułce tartej. Tak gotowe nabijamy na patyczek (ok. 5 krewetek na 1 patyk).
    5. Smażymy na głębokim, bardzo mocno rozgrzanym oleju (jedna strona ok. 4 minuty, trzeba obserwować zarumienienie, żeby się nie spaliły).
    6. Podajemy wedle uznania z sosem, ketchupem lub same.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    1

    Bardzo dobre, polecam Smażyłam akurat bez patyczków, ale nic nie szkodzi, żeby je po usmażeniu nadziać Z pewnością zrobię kolejny raz. - 08 sty 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis