Ryba w sosie curry

    Ryba w sosie curry

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 8 osób

    Smaczne i proste danie dla wielbicieli smaku curry - użyłam dorsza, ale każda biała ryba będzie tu pasować.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 g filetu z dorsza
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 cebula
    • 2 łyżki oleju
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 cm korzenia imbiru
    • 2 pomidory
    • 1 łyżka ketchupu
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany
    • 1 łyżeczka curry w proszku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Rybę opłukać i osuszyć. Pokroić na małe kawałki. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
    2. Cebulę posiekać i smażyć na oleju, aż się zeszkli.
    3. Czosnek i imbir drobno posiekać, dodać do cebuli i smażyć przez 1 minutę. Posiekać pomidory i dodać na patelnię.
    4. Dodać ketchup i śmietanę, wymieszać, doprawić curry i zagotować.
    5. Do sosu dodać kawałki ryby i gotować przez 5 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis