Pieczone pomidory faszerowane

    Pieczone pomidory faszerowane

    Zapisz do ulubionych
    1godz.10min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Uwielbiam faszerowane warzywa - z mielonym mięsem i ryżem zawsze stanowią pyszny i sycący posiłek - tym razem wyszły mi pieczone pomidory.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1/2 szklanki ryżu
    • 1 cebula
    • 2 łyżki oleju
    • 8 pomidorów
    • 300 g mięsa mielonego
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Ryż gotować przez około 15 minut.
    2. W międzyczasie posiekać cebulę i podsmażyć na oleju.
    3. Z pomidorów odkroić czubki i wydrążyć miąższ. Posiekać miąższ i wymieszać z mięsem. Dodać do cebuli i smażyć przez kilka minut. Mięso wymieszać z ryżem, doprawić solą i pieprzem.
    4. Farszem napełnić pomidory i piec w temperaturze 200 stopni C przez 10-15 minut.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis