Zupa marchewkowa z koperkiem

    Zupa marchewkowa z koperkiem

    4polubienia
    45min.


    Zrobione przez 72 osoby

    Piękna i smaczna zupa z puree z marchewki i świeżego koperku. Jeżeli nie masz świeżych ziół, użyj suszonych w 1/3 podanej ilości.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 450 g marchewki, pokrojonej w plasterki
    • 2 łyżeczki oleju roślinnego
    • 2 łyżeczki rozgniecionego czosnku
    • 115 g drobno posiekanej cebuli
    • 800 ml bulionu drobiowego
    • 180 ml mleka 2%
    • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
    • 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W dużym rondlu zagotować wodę. Dodać marchew i gotować by lekko zmiękła. Odlać wodę, a marchew włożyć z powrotem do garnka. Odstawić.
    2. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę i czosnek by zmiękły, około 5 minut. Przełożyć cebulę i czosnek do garnka z marchwią i dodać bulion drobiowy. Zmniejszyć ogień na mały, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 25 minut, by smaki się połączyły.
    3. Mieszaninę z marchwią zmiksować małymi porcjami w blenderze lub w robocie kuchennym. Wlać z powrotem do garnka, a następnie wmieszać mleko, koperek i szczypiorek. Podgrzać dobrze całość i podawać.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis