Jagnięcina duszona ze śliwkami

    Jagnięcina duszona ze śliwkami

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne danie nie tylko na wyjątkowe okazje - duszona jagnięcina z dodatkiem słodkich suszonych śliwek i migdałów.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 800 g jagnięciny
    • 2 łyżki masła
    • 2 cebule
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 1 szklanka czerwonego wina
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • 1/4 łyżeczki rozmarynu
    • 1 szklanka migdałów
    • 1 łyżka cukru
    • 1 szklanka suszonych śliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Jagnięcinę pokroić w kostkę i obsmażyć na maśle na dużym ogniu.
    2. Cebulę posiekać i dodać do mięsa. Dodać mąkę, wymieszać.
    3. Całość zalać winem i dodać tyle wody, aby przykryło potrawę. Doprawić solą, pieprzem oraz ziołami. Przykryć i dusić na małym ogniu przez około 40-50 minut, aż mięso będzie miękkie.
    4. Migdały posiekać i uprażyć na suchej patelni, dodać cukier i wymieszać. Śliwki opłukać.
    5. Do jagnięciny dodać migdały i śliwki, wymieszać i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis