Ryba pieczona ze szpinakiem

    Ryba pieczona ze szpinakiem

    Zapisz do ulubionych
    45min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pyszne, lekkie danie. Każda biała ryba będzie tu smakować, a szpinak może być zarówno świeży jak i mrożony.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cebula
    • 500 g świeżego szpinaku (lub 250 g mrożonego)
    • 500 g ryby bez ości (np. tilapii)
    • 2 łyżki masła
    • 1/2 szklanki śmietany
    • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • sól i pieprz do smaku
    • 100 g sera żółtego, startego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.
    2. Cebulę posiekać. Szpinak przelać wrzącą wodą, a jeśli jest mrożony - wcześniej rozmrozić.
    3. Rybę opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki.
    4. Na patelni stopić masło i podsmażyć cebulę. Dodać szpinak i śmietanę, zagotować, doprawić gałką, solą i pieprzem.
    5. Szpinak przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć kawałki ryby i posypać serem.
    6. Piec przez 15-20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis