Dorsz po polsku

    Dorsz po polsku

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Smaczne danie, które często gościło na stole w moim rodzinnym domu - mięsisty filet z dorsza w jajecznym sosie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 g filetu z dorsza
    • 2 jajka ugotowane na twardo
    • 2 łyżki + 100 g masła
    • 1 cebula, posiekana
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 pęczek cebulki dymki, posiekany
    • 1 pęczek koperku, posiekany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Dorsza opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki.
    2. Jajka zetrzeć na tarce.
    3. 2 łyżki masła roztopić na patelni i smażyć rybę przez 5 minut. Oprószyć solą i pieprzem i przełożyć na talerz.
    4. Do rondelka przelać tłuszcz ze smażenia ryby, stopić w nim resztę masła i smażyć cebulę przez 5 minut. Dodać jajka, sok z cytryny i odrobinę soli. Do sosu przełożyć rybę i podgrzewać przez 2 minuty. Podawać posypane dymką i koperkiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis