Zapiekanka z grzybów i bakłażana

    (2)

    To pyszne wegetariańskie danie - kawałki bakłażana z pieczarkami pieczone w sosie śmietanowym. Dobre jako dodatek do obiadu.


    Zrobione przez 6 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g pieczarek
    • 1 bakłażan
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 1 cebula, posiekana
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 szklanka śmietany
    • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.
    2. Pieczarki jeśli są duże pokroić w plasterki, małe zostawić w całości. Bakłażana pokroić w paski.
    3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć bakłażana przez kilka minut. Odłożyć na bok.
    4. Pieczarki smażyć na dużym ogniu przez kilka minut, tak, aby nie puściły soków.
    5. Pieczarki wymieszać z bakłażanem. Odstawić.
    6. Na patelnię wrzucić cebulę, smażyć, aż się zeszkli, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Wymieszać z bakłażanem i pieczarkami.
    7. Doprawić solą i pieprzem, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Całość zalać śmietaną, posypać gałką. Piec przez 20 minut.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (9)