Smażony bakłażan w śmietanie

    Smażony bakłażan w śmietanie

    Zapisz do ulubionych
    42min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Prosta i smaczna przystawka z bakłażana w kremowym sosie czosnkowo-koperkowym. Dodatek orzechów włoskich sprawia, że jest wyjątkowa. Polecam spróbować!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 bakłażany
    • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    • 3 łyżki kwaśnej śmietany
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 pęczek koperku, posiekany
    • sól i pieprz do smaku
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 12min.  ›  +15min. moczenie  ›  Gotowe w: 42min. 

    1. Bakłażany pokroić w cienkie plastry. Zalać zimną wodą i odstawić na ok. 15 minut - dzięki temu nie będą wchłaniać dużo tłuszczu podczas smażenia.
    2. Bakłażana odsączyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki.
    3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć bakłażana przez 10 minut na dużym ogniu.
    4. Dodać orzechy i smażyć jeszcze przez 2 minuty, posolić i wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
    5. Przygotować sos: wymieszać czosnek ze śmietaną i koperkiem, polać nim bakłażana i wymieszać. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis