Zupa kapuściana

    Zupa kapuściana

    2polubienia
    1godz.50min.


    Zrobione przez 101 osób

    To zdrowa zupa, która może być daniem głównym. Świetnie smakuje w chłodne, zimowe wieczory z bochenkiem gorącego chleba. Podawać na makaronie orzo lub z ulubionym makaronem.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2,5 l bulionu drobiowego
    • 4 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone
    • 6 marchewek, posiekanych
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 1 średnia główka kapusty, poszatkowana
    • 90 g kaszy jęczmiennej
    • 225 g szynki pokrojonej w kostkę
    • 1 łyżka suszonej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Do dużego garnka stojącego na dużym ogniu wlać bulion drobiowy i dodać seler, marchew, cebulę, czosnek, kapustę, kaszę jęczmienną, szynkę i pietruszkę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu 1,5 godziny.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis