Warzywa pieczone z ziołami

    (5)
    45 min

    Smaczne, pełne smaków i aromatów pieczone warzywa, które będą wspaniałym dodatkiem do dań obiadowych.


    Zrobione przez 22 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 cukinie
    • 3 ziemniaki
    • 3 pomidory
    • 2 papryki
    • 1 cebula
    • 150 g małych marchewek
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka majeranku
    • 1 łyżeczka tymianku
    • 1 łyżeczka szczypiorku
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    2. Cukinię pokroić w plasterki, ziemniaki i pomidory w kliny, paprykę w słupki, a cebulę w półplasterki. Marchewkę - jeśli jest większa - pokroić w plasterki.
    3. W misce wymieszać oliwę z ziołami i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Dodać wszystkie pokrojone warzywa i wymieszać.
    4. Warzywa rozłożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Piec przez 20-35 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (5)

    Komentarze po polsku (2)

    autor:
    0

    Pieczone warzywa? Nie może zabraknąć ziemniaków - moje ulubione!  -  31 lip 2017

    lubiegotowac63
    0

    Swieze warzywa pieczone w piekarniku to dla mnie ''niebo w ustach'' Ja tradycyjnie juz dla siebie samej lubie modyfikowac proponowane przepisy.W tym wypadku nie bylo inaczej.Dodalam takze swiezy kalafiorek i kilka rozyczek brokula (dla kolorow).Warzywa to zrodlo witamin czesto goszcza na moim stole niezaleznie od pory roku.  -  20 sty 2017

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis