Pomidory nadziewane ryżem

    Pomidory nadziewane ryżem

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Oryginalny pomysł na przystawkę - bardzo aromatyczne pomidory nadziewane szafranowym ryżem. Polecam na każdą okazję!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 cebula
    • 2 łyżki masła
    • 1/2 szklanki ryżu
    • 80 g rodzynek
    • szczypta szafranu
    • 4 pomidory
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Cebulę posiekać i usmażyć na maśle. Dodać ryż i rodzynki, smażyć przez kilka minut. Dodać szafran i sól, i zalać wodą tak, aby przykryło ryż. Przykryć i gotować przez 15 minut. Stopniowo dodawać więcej wody, ale nie mieszać.
    2. W międzyczasie przygotować pomidory - odkroić czubki i ostrożnie wydrążyć miąższ.
    3. Kiedy ryż jest już miękki, przestudzić i dodać sok z cytryny. Napełnić nim pomidory i podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis