Sałatka z pieczonej cebuli

    Sałatka z pieczonej cebuli

    Zapisz do ulubionych
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Coś dla miłośników cebulowych smaków - pieczona cebula z ziołami, w balsamicznym sosie, z doatkiem kaparów.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 5 cebul
    • 2 łyżki + 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/2 łyżeczki majeranku
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • 3 łyżki kaparów
    • 1 pęczek natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Cebule obrać i pokroić w półplasterki. W miseczce wymieszać 2 łyżki oliwy z tymiankiem, majerankiem, solą i pieprzem. Dodać cebulę i wymieszać.
    3. Rozłożyć na blaszce i piec przez 15-20 minut.
    4. Ocet balsamiczny wymieszać z oliwą. Natkę posiekać.
    5. Cebulę odstawić do przestudzenia. Dodać kapary, skropić sosem i wstawić do lodówki na 30 minut. Podawać na zimno.

    zamiennik

    Zamiast kaparów można użyć posiekanych korniszonów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis