Pierogi z twarożkiem, szczypiorkiem i cebulką

    Pierogi z twarożkiem, szczypiorkiem i cebulką

    3polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przepis na farsz wymyśliłam dzisiaj. Początkowo chciałam zrobić ruskie pierogi, ale co się okazało? W domu nie ma ziemniaków! Do sklepu oczywiście nie chciało mi się iść, więc zajrzałam do lodówki i wykorzystałam to, co w niej było :-) Szybkie i smaczne w swej prostocie.

    duśka Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • Farsz
    • 200 g twarogu półtłustego
    • 1/2 opakowania serka ze szczypiorkiem Almette lub podobnego
    • 5 łyżek śmietany 20%
    • 2 łyżki masła
    • 1 cebula
    • 1 ząbek czosnku
    • sól
    • pieprz
    • Ciasto
    • 2 szklanki mąki przennej
    • 1 jajko
    • 1/2 szklanki letniej wody
    • szczypta soli
    • Dodatkowo
    • 1 łyżka oleju
    • 2 łyżeczki soli (do wody)
    • 1 cebula
    • 2 łyżki masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Twaróg, serek i śmietanę wymieszać ze sobą.
    2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle razem z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Dodać do mieszaniny serków.
    3. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
    4. Na stolnicy przygotować ciasto - mąka, jajko, woda i szczypta soli. Wyrabiać ok. 5 minut.
    5. W międzyczasie nastawić wodę na gotowanie - osoloną z dodatkiem łyżki oleju.
    6. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać kółka od szklanki. Nakładać na ciasto farsz łyżką i sklejać brzegi.
    7. Wrzucać do gotującej się wody na ok. 7 minut ( najlepiej spróbować pieroga z pierwszej partii i wtedy będziemy wiedzieć jak długo powinny się gotować).
    8. Ugotowane pierogi przekładać do blaszanej miski polewając je odrobiną oleju żeby się do siebie nie poprzyklejały.
    9. Wziąć drugą cebulę, również pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle. Polać nią pierogi i można podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis