Kuskus wegetariański

    Kuskus wegetariański

    4polubienia
    50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Potrawa dobra na zimową porę, sycąca i odżywcza. Kuskus z dodatkiem ciecierzycy, cukinii, marchewki, ziemniaków i wielu aromatycznych przypraw.

    Justine Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1,5 szklanki wody
    • koncentrat pomidorowy
    • 1 łyżka przyprawy ras-el-hanout
    • kilka ziaren kolendry lub pęczek świeżej
    • 1 łyżka przyprawy harissa
    • 1 cukinia
    • 1 marchew
    • 1 duży ziemniak
    • 1 cebula lub pęczek dymki
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 puszka ciecierzycy
    • pieprz
    • sól
    • 1 szklanka suchego kuskusu
    • kostka bulionowa (opcjonalnie)
    • masło/oliwa (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W wodzie rozpuścić koncentrat pomidorowy, dodać przyprawy (jeżeli mamy pęczek świeżej kolendry, związać kilka gałązek i włożyć do wywaru), zagotować, gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
    2. W tym czasie przygotować warzywa: cukinię i marchewkę pokroić na długie, spore kawałki, ziemniak na 4-6 kawałków, podobnie cebulę - także w grubą kostkę, jeśli używamy dymki, to każdą cebulkę na dwie części, czosnek wycisnąć bądź każdy ząbek pokroić na 2 części. Generalnie chodzi o to, by warzywa były pokrojone na większe kawałki, nie w drobną kostkę.
    3. Po 10 minutach wyjąć pęczek kolendry. Pokrojone warzywa dodać do sosu, dodać ciecierzycę, uzupełnić wodę tak, aby ledwo przykryła warzywa i dusić razem 30-40 minut (sprawdzać czy najtwardsze warzywa, czyli marchewka i ziemniak, są już miękkie). W razie potrzeby uzupełniać wodę w wywarze - powinno być go sporo, gdyż po wyłożeniu na talerz podlewamy kuskus tym wywarem. Pod koniec duszenia doprawić solą, pieprzem (i ew. arabskimi przyprawami) wedle własnego gustu.
    4. Przygotować kuskus wg przepisu na opakowaniu. Do wody, w której kuskus będzie pęcznieć, można dodać pół kostki bulionowej do smaku.
    5. Kiedy kasza będzie miękka, wymieszać ją z łyżką masła lub oliwy (opcjonalnie).
    6. Do misy wyłożyć kaszę, podlać wywarem, obłożyć warzywami, wierzch podlać jeszcze kilkoma łyżkami wywaru i posypać łyżką drobno pokrojonej świeżej kolendry.

    rada

    Zamiast kuskusu, można użyć bulguru. Wszystkie ilości przypraw w przepisie są podane orientacyjnie - każdy musi sam dopasować wg własnego smaku, np. dodać mniej harissy, jeśli nie lubi się bardzo pikantnego smaku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis