Zupa jarzynowa z kurczakiem i masłem orzechowym

    Zupa jarzynowa z kurczakiem i masłem orzechowym

    11polubień
    50min.


    Zrobione przez 635 osób

    Masło orzechowe dodaje czegoś wspaniałego, a tak naprawdę zupa nie smakuje tym masłem. NAJLEPSZA zupa jaką kiedykolwiek jadłam.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 l bulionu drobiowego
    • 280 g gotowanego mięsa z kurczaka, pokrojonego w kostkę
    • 155 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 130 g marchwi, pokrojonej w kostkę
    • 125 g cukinii pokrojonej w kostkę
    • 90 g różyczek brokuła
    • 240 g pomidorów z puszki, drobno pokrojonych
    • 60 g drobno pokrojonego selera naciowego
    • 80 g drobno posiekanej cebuli
    • 75 g drobno pokrojonej zielonej papryki
    • 2 ząbki czosnku, zgniecione
    • 130 g masła orzechowego
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • sól do smaku
    • mielony czarny pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W dużym garnku na zupę wymieszać bulion drobiowy z ziemniakami i marchwią. Doprowadzić zupę do wrzenia, a następnie zmniejszyć gaz. Gotować na średnim ogniu przez około 10 minut, aż warzywa staną się miękkie.
    2. Dodać cukinię, brokuły, pomidory, seler, cebulę, paprykę i czosnek. Gotować na wolnym ogniu przez około 8 minut.
    3. Dodać masło orzechowe, pietruszkę, sól i pieprz; mieszać aż masło orzechowe całkowicie się rozpuści. Gotować na wolnym ogniu jeszcze przez 3 minuty.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 23 lut 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis