Sałatka z kapusty i buraków

    Sałatka z kapusty i buraków

    3polubienia
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Lekka i niskokaloryczna sałatka z kapusty i buraków z dodatkiem jabłka, czosnku i soku z cytryny. Podana z kromką chleba będzie pysznym posiłkiem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g kapusty
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 mały surowy burak
    • 1/2 jabłka
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka octu (9%) lub sok z 1/2 cytryny
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +15min. odstawienie  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Kapustę drobno poszatkować, posolić i ugnieść, aby zmiękła.
    2. Buraka i jabłko zetrzeć na tarce. Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z burakiem, jabłkiem i kapustą. Dodać sok z cytryny lub ocet oraz cukier do smaku. Wymieszać i odstawić na 15 minut.
    3. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis