Ryż brązowy ze słonecznikiem i cukinią

    Ryż brązowy ze słonecznikiem i cukinią

    Zapisz do ulubionych
    50min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Cudownie aromatyczny i zdrowy dodatek do dań - brązowy ryż smażony z ziarnami słonecznika i cukinią. Polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 szklanka brązowego ryżu
    • 1 cebula
    • 2 łyżki masła
    • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
    • 1 cukinia
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 pęczek bazylii, posiekany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Ryż gotować w osolonej wodzie przez około 30 minut.
    2. Cebulę pokroić w półplasterki i usmażyć na maśle.
    3. Dodać słonecznik i smażyć, cały czas mieszając, przez 2 minuty.
    4. Cukinię pokroić w cienkie plasterki. Dodać na patelnię i smażyć przez kilka minut.
    5. Dodać ugotowany ryż, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Posypać bazylią i podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis