Pierś z kurczaka z cukinią

    Pierś z kurczaka z cukinią

    2polubienia
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Filet z piersi kurczaka to niezawodny sposób na smaczny, szybki obiad dla całej rodziny - tym razem panierowana i usmażona na złoto z plasterkami cukinii.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 g piersi z kurczaka
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 jajko
    • 1/2 szklanki bułki tartej
    • 2 łyżki oleju
    • 2 cukinie
    • 2 łyżki masła
    • 1 pęczek mięty, posiekany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Lekko rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć solą i pieprzem.
    2. Jajko roztrzepać, zanurzać w nim kurczaka, a następnie obtaczać w bułce tartej. Usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.
    3. Cukinię pokroić wzdłuż w cienkie plastry (można do tego celu użyć obieraczki do warzyw).
    4. Masło stopić na średnim ogniu i smażyć paski cukinii przez 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą, dodać miętę i podawać z kurczakiem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis