Pierś z kurczaka z cytryną i oliwkami

    Pierś z kurczaka z cytryną i oliwkami

    1polubienie
    35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Aromatyczne, szybkie i sycące danie, które na pewno posmakuje całej rodzinie - pieczona pierś z kurczaka z oliwkami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 600 g filetu z kurczaka
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cytryna
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki tymianku
    • 1 szklanka zielonych oliwek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    2. Kurczaka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Lekko rozbić tłuczkiem do mięsa i ułożyć na blaszce.
    3. Skropić oliwą i sokiem z 1/2 cytryny. Drugą połowę cytryny pokroić w plasterki i ułożyć na filetach. Posypać solą, pieprzem i tymiankiem.
    4. Piec przez 30 minut. Na ostatnie 5 minut pieczenia dodać pokrojone w plasterki oliwki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis