Panierowane ostrygi

    Panierowane ostrygi

    Zapisz do ulubionych
    15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Lubicie ostrygi? Ten przepis nie wymaga wiele zachodu a smakuje wspaniale - doskonałym dodatkiem będą podsmażone warzywa. Można je również podawać z pikantnym sosem pomidorowym.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 12 ostryg
    • 1 jajko
    • 1/4 szklanki mleka
    • 2 łyżki mąki
    • 2 łyżki masła
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Ostrygi oczyścić i otworzyć nożem.
    2. Sok z ostryg odlać do szklanki (można go wykorzystać w innym przepisie).
    3. Jajko roztrzepać z mlekiem. Zanurzać ostrygi w jajku a następnie obtaczać w mące.
    4. Smażyć na maśle, często odwracając. Doprawić solą i pieprzem.

    Rada:

    Sok z ostryg można wykorzystać do aromatycznego masła - wystarczy rozmieszać sok z masłem i sokiem z cytryny. Podane ze świeżą bagietką będzie pyszną przystawką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis