Małże z pomidorami w białym winie

    Małże z pomidorami w białym winie

    Zapisz do ulubionych
    20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Do tego przepisu będą potrzebne świeże małże - danie szybkie i smaczne dla wielbicieli tych owoców morza.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg małży
    • 3 pomidory
    • 1 cebula
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki soku z cytyny
    • 1/3 szklanki wytrawnego białego wina
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Małże dokładnie oczyścić.
    2. Pomidory i cebulę pokroić w kostkę. Masło roztopić na patelni, dodać cebulę i smażyć przez kilka minut, dodać pomidory, wymieszać i podsmażyć.
    3. Dodać sok z cytryny i wino. Następnie wrzucić małże, przykryć i gotować przez 5-7 minut, od czasu do czasu wstrząsając patelnią, aż małże się otworzą. Wyrzucić te, które się nie otworzyły.
    4. Doprawić solą i pieprzem, dodać natkę i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis