Zupa jajeczna z imbirem

    Zupa jajeczna z imbirem

    2polubienia
    20min.


    Zrobione przez 795 osób

    Ta zupa jajeczna zrodziła się z miłości do tego rodzaju zup i WIELU wycieczek do mojej ulubionej chińskiej restauracji (i zadawania wielu pytań), a rezultatem jest ta oto wariacja... Kluczem jest prostota. Ta zupa może być odgrzewana lub zamrożona.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1l bulionu drobiowego
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 1/8 łyżeczki mielonego imbiru
    • 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku
    • 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej
    • 2 jajka
    • 1 żółtko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Odłożyć na bok 3/4 szklanki bulionu drobiowego, a resztę wlać do dużego rondla. Wmieszać sól, imbir i szczypiorek i doprowadzić do mocnego wrzenia. W kubku lub w małej misce wymieszać na gładko pozostały bulion ze skrobią kukurydzianą. Odstawić.
    2. W małej miseczce roztrzepać jajka z żółtkiem za pomocą widelca. Delikatnie wlewać jajka, po trochę na raz, z widelca do wrzącego wywaru. Jajko powinno się ściąć natychmiast. Gdy wszystkie jajka zostaną już wlane, stopniowo wmieszać mieszaninę ze skrobią kukurydzianą, aby uzyskać pożądaną konsystencję.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis