Marchewki po koreańsku z kalmarami

    Marchewki po koreańsku z kalmarami

    Zapisz do ulubionych
    10godz.20min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszna i prosta sałatka o orientalnym smaku dla miłośników owoców morza - marchewka w sosie sojowym z dodatkiem kalmarów.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 8 marchewek
    • 1/3 szklanki octu
    • 2 łyżeczki sosu sojowego
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżka cukru
    • 1/2 szklanki oleju
    • 1 cebula
    • 1 łyżeczka nasion kolendry
    • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
    • 4 ząbki czosnku
    • 300 g kalmarów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +10godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 10godz.20min. 

    1. Marchewkę zetrzeć na tarce. Zalać octem i odstawić na 30 minut.
    2. Do marchewki dodać sól, pieprz, sos sojowy i cukier.
    3. Cebulę posiekać i usmażyć na oleju. Dodać kolendrę i paprykę, wymieszać i dodać do marchewki.
    4. Kalmary pokroić w paski. Dodać do marchewki razem z pozostałym olejem i czosnkiem. Wstawić do lodówki na noc.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis