Tradycyjne jajko Benedykta

    Tradycyjne jajko Benedykta

    4polubienia
    25min.


    Zrobione przez 12 osób

    Przygotuj sobie to klasyczne danie na późne śniadanie lub lunch. Jajko w koszulce podane na chrupiącym toście z plasterkiem szynki i domowym sosem holenderskim. Zamiast szynki można dodać bekon, wędzonego łososia lub szpinak. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Sos holenderski
    • 3 żółtka
    • 1 łyżka zimnej wody
    • 150 g miękkiego masła pokrojonego w kostkę
    • szczypta soli
    • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
    • Jajka w koszulkach
    • 4 jajka
    • 1 łyżka octu
    • Do podania
    • 2 bułki lub 4 kromki ciabatty
    • masło (opcjonalnie)
    • 4 plasterki szynki gotowanej lub parmeńskiej
    • posiekany szczypiorek do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

      Sos holenderski:

    1. Żółtka wbić do żaroodpornej miski i ubijać z wodą przez 1-2 minuty do uzyskania piany. Miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się wodą - miska nie może dotykać powierzchni wody. Ubijać przez kolejne 2 minuty, aż trochę zgęstnieje. Stopniowo dodawać kawałki masła, po jednym na raz, cały czas ubijając. Doprawić solą i sokiem z cytryny. Przełożyć do żaroodpornej sosjerki i trzymać w misce z ciepłą wodą, aż przygotujemy jajka.
    2. Jajka w koszulkach:

    3. W dużym płaskim garnku zagotować wodę z octem. Za pomocą łyżki zamieszać wodę aby zrobić lekki wir. Jajka wbić do oddzielnych filiżanek. Ostrożnie dodawać jajka na wrzącą wodę, po jednym na raz. Gotować przez 2 minuty, aż białko się zetnie, ale żółtko wciąż jest płynne. Wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na papierowy ręcznik.
    4. Sposób podania:

    5. Stostować bułkę lub ciabattę, można posmarować masłem wedle upodobania. Położyć na niej plasterek szynki, na to jajko, polać sosem i posypać szczypiorkiem.

    rada

    Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać łyżeczkę ciepłej wody i wymieszać. Nie powinno się go podgrzewać, bo może się zważyć.

    Zobacz jak to zrobić!

    Jajko Benedykta
    Jajko Benedykta

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis