Szaszłyki z kurczaka z pieczarkami

    Szaszłyki z kurczaka z pieczarkami

    1polubienie
    2godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo proste i szybkie danie, które można przyrzadzić zarówno na grillu jak i w piekarniku. Polecam na każdą okazję!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
    • 1/2 łyżeczki tymianku
    • 3 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
    • 1/2 łyżeczki oregano
    • 1/3 szklanki octu winnego
    • 1 cebula
    • 600 g piersi z kurczaka
    • sól i pieprz do smaku
    • 250 g małych pieczarek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +2godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. W miseczce wymieszać oliwę z tymiankiem, czosnkiem i oregano. Dodać ocet i dokładnie wymieszać.
    2. Cebulę pokroić w półplasterki, ugnieść w dłoniach i dodać do marynaty.
    3. Kurczaka pokroić w kostkę. Dodać do marynaty, doprawić solą i pieprzem, i dokładnie wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
    4. Kurczaka nadziewać na patyczki do szaszłyków na przemian z pieczarkami.
    5. Piec na rozgrzanym grillu, kilkakrotnie odwracając.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis