Sernik z dżemem truskawkowym

    Sernik z dżemem truskawkowym

    1polubienie
    4godz.35min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Idealny na upalny dzień - sernik na zimno na spodzie z krakersów z pysznie kremowym serem i dżemem truskawkowym.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 180 g krakersów
    • 50 g masła
    • 5 g żelatyny
    • 1/2 szklanki mleka
    • 1 szklanka śmietany kremówki
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 300 g serka śmietankowego
    • 1/2 szklanki dżemu truskawkowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +4godz. tężenie  ›  Gotowe w: 4godz.35min. 

    1. Krakersy pokruszyć. Masło stopić i wymieszać z krakersami. Wyłożyć mieszaniną dno tortownicy.
    2. Żelatynę rozpuścić w mleku.
    3. Śmietanę ubić z cukrem i wanilią. Dodać serek i wymieszać.
    4. Żelatynę z mlekiem podgrzać, aż się rozpuści. Dodać do masy serowej i wymieszać. Wyłożyć na spód z krakersów. Wierzch posmarować dżemem i wstawić na kilka godzin do lodówki.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis