Krewetki z masłem czosnkowym

    Krewetki z masłem czosnkowym

    1polubienie
    15min.


    Zrobione przez 4 osoby

    To jedno z najprostszych i najsmaczniejszych dań z owoców morza - krewetki smażone na maśle z dodatkiem czosnku z sosem z białego wina i cytryny.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 kg mrożonych krewetek
    • sól i pieprz do smaku
    • 4 łyżki masła
    • 4 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
    • 1/2 szklanki białego wina
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
    • 1 pęczek natki pietruszki, posiekany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Krewetki rozmrozić i osuszyć. Posypać solą i pieprzem.
    2. Na dużej patelni stopić masło. Dodać krewetki i smażyć przez minutę na dużym ogniu.
    3. Dodać czosnek, zamieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty.
    4. Krewetki przełożyć na półmisek. Na patelnię wlać wino. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz pietruszkę, wymieszać.
    5. Gotować przez 2 minuty, a następnie polać krewetki i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis