Tort naleśnikowy ze szpinakiem i pieczarkami

    (1)
    1 godz. 30 min

    To wyjątkowo pyszne, choć pracochłonne danie może mieć różne wersje w zależności co mamy w lodówce i jakie są upodobania domowników - w tej odsłonie z farszem szpinakowym, pieczarkowym i oczywiście z serem!

    Belka

    Washington, Stany Zjednoczone
    Zrobione przez 10 osób

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • Ciasto
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 szklanka mleka
    • 2 jajka
    • szczypta soli
    • 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
    • 1 łyżka oliwy
    • Farsz szpinakowy
    • 300 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
    • 1 łyżka oliwy
    • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 3 łyżki pokruszonej fety
    • Farsz pieczarkowy
    • 300 g pieczarek
    • 1 cebula
    • 2 łyżki oliwy
    • sól i pieprz do smaku
    • 200 g mozzarelli, startej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładko. Odstawić na 20 minut.
    2. Szpinak (jeśli używamy mrożonego należy wcześniej go rozmrozić) posiekać i poddusić na oliwie, aż odparuje. Dodać czosnek i ser, wymieszać i odstawić.
    3. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę, aż się zeszkli. Dodać pieczarki, podlać odrobiną wody i smażyć przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć ogień i smażyć, aż odparują.
    4. Rozgrzać teflonową patelnię. Do ciasta na naleśniki - jeśli bardzo zgęstniało - można dodać odrobinę wody. Nalewać chochelką ciasto na patelnię, równomiernie rozprowadzać i smażyć naleśniki po kilka minut z każdej strony. Odkładać na talerz.
    5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    6. W okrągłym naczyniu żaroodpornym układać kolejno: naleśnik, farsz pieczarkowy, ser, naleśnik, farsz szpinakowy, ser, naleśnik i tak do wykorzystania wszystkich składników. Na wierzchu powinniem być naleśnik posypany serem.
    7. Piec przez 20 minut.

    rada

    Warstwy farszu muszą być bardzo cienkie, ja zazwyczaj przekładam około 8-10 naleśników. Jeśli zostanie nam naleśników można je zjeść z dżemem.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (9)