Tort naleśnikowy ze szpinakiem i pieczarkami
1 / 1 Zdjęcie:  Belka
Następne

Tort naleśnikowy ze szpinakiem i pieczarkami

To wyjątkowo pyszne, choć pracochłonne danie może mieć różne wersje w zależności co mamy w lodówce i jakie są upodobania domowników - w tej odsłonie z farszem szpinakowym, pieczarkowym i oczywiście z serem!

Belka Washington, Stany Zjednoczone

Składniki

ilość porcji: 8 

  • Ciasto
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • Farsz szpinakowy
  • 300 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
  • 3 łyżki pokruszonej fety
  • Farsz pieczarkowy
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 g mozzarelli, startej

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 1godz.10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

  1. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować na gładko. Odstawić na 20 minut.
  2. Szpinak (jeśli używamy mrożonego należy wcześniej go rozmrozić) posiekać i poddusić na oliwie, aż odparuje. Dodać czosnek i ser, wymieszać i odstawić.
  3. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć cebulę, aż się zeszkli. Dodać pieczarki, podlać odrobiną wody i smażyć przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem, zmniejszyć ogień i smażyć, aż odparują.
  4. Rozgrzać teflonową patelnię. Do ciasta na naleśniki - jeśli bardzo zgęstniało - można dodać odrobinę wody. Nalewać chochelką ciasto na patelnię, równomiernie rozprowadzać i smażyć naleśniki po kilka minut z każdej strony. Odkładać na talerz.
  5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
  6. W okrągłym naczyniu żaroodpornym układać kolejno: naleśnik, farsz pieczarkowy, ser, naleśnik, farsz szpinakowy, ser, naleśnik i tak do wykorzystania wszystkich składników. Na wierzchu powinniem być naleśnik posypany serem.
  7. Piec przez 20 minut.

rada

Warstwy farszu muszą być bardzo cienkie, ja zazwyczaj przekładam około 8-10 naleśników. Jeśli zostanie nam naleśników można je zjeść z dżemem.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie