Zupa grzybowa bez śmietany

    Zupa grzybowa bez śmietany

    3polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 147 osób

    Pyszna zupa na bazie bulionu, którą można modyfikować do smaku! Przypomina zupę grzybową, którą jadłam w restauracji na Florydzie - i od tamtej pory próbowałam ją odtworzyć! W końcu znalazłam podobny przepis, który udało mi się zmodyfikować i oto jest wynik. Świetnie smakuje z sałatką lub z kanapką. Mam nadzieję, że będzie wam smakować! Polecane grzyby: shitake, portobellos lub pieczarki.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 2 łyżki masła
    • 120 g marchwi, obranej i pokrojonej w plasterki
    • 115 g cebuli pokrojonej w krążki
    • 90 g pora pokrojonego w plasterki
    • 60 g selera naciowego pokrojonego plasterki
    • 1 łyżeczka świeżego tymianku
    • 900 g świeżych grzybów pokrojonych w plasterki
    • 1,5 l bulionu drobiowego
    • sól i pieprz do smaku
    • 50 g posiekanej zielonej cebulki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Masło roztopić w garnku na zupę na średnim ogniu. Dodać marchew, cebulę, por i seler. Podsmażać, mieszając, aż warzywa zmiękną, ale nie będą rumiane (około 10 minut). Wmieszać tymianek i grzyby, i gotować aż grzyby będą miękkie (około 5 minut).
    2. Wlać do garnka bulion drobiowy i doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Nalewać zupę do miseczek i podawać posypaną zieloną cebulką.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis