Sałatka z brokułów z sosem z kiszonym czosnkiem

    Sałatka z brokułów z sosem z kiszonym czosnkiem

    1polubienie
    3godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Uwielbiam brokuły, a czosnek po kiszonych ogórkach zawsze lubiłam chrupać, tak więc wykombinowałam aby razem były smaczne w jednej sałatce.

    hanah30 Wielkopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Sos
    • 3 ząbki czosnku po kiszonych ogórkach
    • 100 ml majonezu dobrej jakości (Winiary, Helmans, Pegaz)
    • 100 ml śmietany 18%
    • 1/2 łyżeczki mocno ostrego chrzanu
    • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
    • sól, czarny pieprz
    • Dodatkowo
    • 1 brokuł
    • 1 puszka kukurydzy (ok. 280 g)
    • 1/2 sera feta (opakowanie 270 g)
    • garść orzechów włoskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +3godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz.40min. 

    1. Sos przygotować wcześniej - musi postać kilka godzin aby smaki się przegryzły.
    2. Czosnek pokroić drobniutko w małą kostkę. Majonez i śmietanę wymieszać, dodać pokrojony czosnek i przyprawy, przełożyć do słoika i wstawić do lodówki na kilka godzin, nawet na 24 godziny.
    3. Brokuł podzielić na różyczki, grubsze łodygi odrzucić. Gotować około 3-4 minuty. Zimne warzywo delikatnie wymieszać z kukurydzą i pokruszonym serem feta. Ułożyć na półmisku, polać sosem i delikatnie pomieszać widelcem aby sos oblepił składniki sałatki. Orzechy posiekać dość grubo i posypać górę sałatki.
    4. Sałatkę odstawić na godzinę w chłodne miejsce.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis