Konfitura z czerwonej cebuli z suszoną żurawiną z przyprawami

    Konfitura z czerwonej cebuli z suszoną żurawiną z przyprawami

    3polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 5 osób

    Dodatek do mięs i ryb - konfitura z czerwonej cebuli i żurawiny, z dodatkiem papryki, czosnku, tymianku, rozmarynu i kminku. Doskonale pasuje do mięs i ryb.

    hanah30 Wielkopolskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 4 słoiczki

    • 50 g suszonej żurawiny
    • 100 g octu balsamicznego, ocet winny lub białe wytrawne wino do namoczenia żurawiny
    • 1 kg czerwonej cebuli
    • 1 łyżka oliwy z oliwek lub olej dobrej jakości
    • Przyprawy
    • 6 łyżeczek cukru trzcinowego lub 2 łyżki miodu
    • 1,5-2 łyżeczki słodkiej papryki
    • 0,5-1 łyżeczki ostrej papryki lub chili
    • 2 łyżeczki "ziarenek smaku", sosu sojowego lub maggi
    • 3 łyżeczki czosnku granulowanego (lub 3 spore ząbki świeżego)
    • 1 łyżeczka suszonego tymianku (zmielonego), może być świeży
    • 0,5 łyżeczki rozmarynu suszonego (może być świeży)
    • szczypta mielonego kminku
    • sól i pieprz do smaku
    • można też dodać musztardę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Suszoną żurawinę należy namoczyć w occie winnym (lub w podanym zamienniku).
    2. Czerwoną cebulę pokroić w piórka. Na patelnię wlać oliwę, mocno podgrzać, wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć aż zmięknie.
    3. Dodać cukier, przyprawy i żurawinę, dusić na małym ogniu podlewając zaprawą z żurawiny.
    4. Gdy całość nabierze konsystencji konfitury, ale piórka cebuli będą jeszcze wcałości nakładać gorące do słoiczków zakręcić odwrócić do góry dnem.
    5. Podawać do serów mięs i ryb.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis