Pieczarki z czosnkiem

    Pieczarki z czosnkiem

    3polubienia
    35min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Pieczarki z czosnkiem to proste tapas czyli przystawka hiszpańska. Pieczarki duszone w winie zyskują wyborny aromat dzięki dodatkowi czosnku, chili i natki pietruszki.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • oliwa z oliwek do smażenia
    • 1/2 suszonej papryczki chili, posiekanej
    • 1/2 główki czosnku, obranej i pokrojonej w plasterki
    • 400 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
    • sól do smaku
    • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
    • 1 garść posiekanej natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać chili i smażyć przez kilka sekund, dodać czosnek i smażyć, cały czas mieszając. Po minucie dodać pieczarki, posolić do smaku i wymieszać, aby pokryły się oliwą. Smażyć, aż będą miękkie.
    2. Kiedy pieczarki zmiękną, dodać wino i smażyć przez 5 minut, aż odparuje. Dodać pietruszkę i smażyć przez kolejne 5 minut. Smacznego!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis