Ciasteczka z serkiem mascarpone i figami

    Ciasteczka z serkiem mascarpone i figami

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pyszne na deser lub słodką przekąskę - chrupiące prostokąty z ciasta francuskiego z serkiem mascarpone i plasterkami świeżych fig.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 250 g (1 płat) mrożonego ciasta francuskiego, rozmrożonego
    • 250 g serka mascarpone
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1/3 szklanki cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 3-4 figi

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    2. Ciasto pokroić na równe prostokąty. Ułożyć na blaszce i piec przez 15-20 minut.
    3. W międzyczasie serek utrzeć z sokiem z cytryny i cukrem. Figi pokroić w cienkie plasterki.
    4. Upieczone prostokąty przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę posmarować serkiem i ozdobić plasterkiem figi.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis