Zupa fasolowa

    (287)
    2 godz. 50 min

    Smaczna zupa z szynką i białą fasolą. Wspaniała podczas jesieni lub zimy. Ogrzewa i nasyca. Polecam!


    Zrobione przez 257 osób

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 450 g suchej białej fasoli
    • 1700 ml (7 szkl.) wody
    • 1 kość wołowa
    • 225 g szynki pokrojonej w kostkę
    • 40 g drobno posiekanej cebuli
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 szczypta zmielonego czarnego pieprzu
    • 1 liść laurowy
    • 60 g (1/2 szkl.) marchwi pokrojonej w plasterki
    • 60 g (1/2 szkl.) selera naciowego pokrojonego plasterki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

    1. Opłukać fasolę i włożyć do garnka. Dodać wodę i doprowadzić do wrzenia. Gotować powoli przez 2 minuty, a następnie zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić na 1 godzinę.
    2. Dodać kość wołową, szynkę pokrojoną w kostkę, cebulę, sól, pieprz i liście laurowe. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę i 15 minut lub momentu kiedy fasola zmięknie. Podczas gotowania od czasu do czasu zebrać pianę tworzącą się na zupie.
    3. Dodać marchew i seler, gotować do miękkości. Wyjąć kość, zdjąć z kości mięso i dodać je z powrotem do zupy; podawać.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (287)

    Komentarze po polsku (1)

    Amieszka
    autor:
    1

    Zupę gotowałam na żeberkach i zamiast szynki mięsko pokroiłam do zupy  -  02 lut 2017

    Zobacz więcej ocen z innych krajów

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (7)