Tarta ze świeżymi malinami

    Tarta ze świeżymi malinami

    4polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Jedno z najpyszniejszych ciast w sezonie letnim - pachnące soczyste maliny na kruchym spodzie. Palce lizać!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Ciasto
    • 180 g masła
    • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
    • szczypta soli
    • 1/4 szklanki cukru
    • 2 łyżki wody
    • Nadzienie
    • 700 g malin
    • 1/4 szklanki cukru
    • 1 białko, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Masło wysiekać z mąką i solą. Dodać cukier, wymieszać. Dodać wodę i szybko zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    3. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremkę do tarty. Ponakłuwać widelcem. Piec przez 15 minut.
    4. Na cieście rozłożyć maliny, posypać cukrem i posmarować białkiem.
    5. Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni C i piec przez kolejne 20 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis