Kurczak słodko-kwaśny

    Kurczak słodko-kwaśny

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Zrobione przez 5 osób

    Pyszny przepis na kurczaka w sosie imbirowo-miodowym - jeden z moich ulubionych sposobów na szybki obiad!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g filetów z kurczaka (ze skórą)
    • 2 jajka
    • sól i pieprz do smaku
    • 2-3 łyżki mąki
    • olej do smażenia
    • Sos
    • 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
    • 2 cm kawałek imbiru, posiekany
    • 1 łyżka miodu
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki octu winnego
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Kurczaka pokroić na małe kawałki.
    2. W misce wymieszać jajka z solą, pieprzem i mąką.
    3. Kawałki kurczaka zanurzać w cieście i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut, aż będą chrupiące. Przekładać na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
    4. Na oddzielnej patelni podsmażyć imbir i czosnek. Dodać miód, sos sojowy i ocet, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia.
    5. Do sosu dodać kawałki kurczaka i gotować przez parę minut. Smacznego!

    Rada

    Sos można zagęścić skrobią ziemniaczaną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis