Zupa z wołowiną i pęczakiem

    Zupa z wołowiną i pęczakiem

    Zapisz do ulubionych
    1godz.15min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa, doskonała na chłodne dni - kawałki wołowiny i pęczak w aromatycznym bulionie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1,5 litra bulionu wołowego
    • 1/2 szklanki pęczaku
    • 3 ziemniaki
    • 1 marchewka
    • 1 cebula
    • 2 łodygi selera naciowego
    • 2 liście laurowe
    • 300 g ugotownej wołowiny, pokrojonej w kostkę
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Bulion zagotować. Pęczak przepłukać i dodać do bulionu, przykryć i gotować przez 35-40 minut, aż zmięknie.
    2. Ziemniaki i warzywa pokroić w kostkę i wrzucić do gotującej zupy.
    3. Dodać liść laurowy i wołowinę, doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze przez 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

    Jak zrobić bulion wołowy

    Bulion domowy z łatwością przygotujesz w domu. Najlepiej zrobić go od razu więcej i część (po odcedzeniu warzyw i kości) po prostu zamrozić w odpowiednich porcjach, w woreczkach do mrożenia. Do przygotowania bulionu polecamy ten przepis: Bulion wołowy

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis