Grillowany homar

    Grillowany homar

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Zrobione przez 378 osób

    Grillowane ogony homara doprawione cytryną i czosnkiem to niewiarygodnie pyszne i szybkie do przyrządzenia danie!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • sok wyciśnięty z 1 cytryny
    • 110 ml oliwy z oliwek
    • 1 łyżeczka soli
    • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    • 1/8 łyżeczki białego pieprzu
    • 1 ząbek czosnku, wyciśniety przez praskę
    • 2 ogony homara (280 g)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Grill rozgrzać do wysokiej temperatury.
    2. W miseczce wymieszać sok z cytryny z oliwą. Dodać sól, paprykę, pieprz i czosnek, wymieszać. Naciąć wzdłuż ogony homarów i mięso posmarować marynatą.
    3. Lekko natłuścić ruszt. Ułożyć homary przekrojoną stroną w dół. Grillować na średnim ogniu przez 10-12 minut, przewrócić raz i często polewać marynatą. Homary są gotowe kiedy mięso jest matowe i jędrne w dotyku.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis