Zupa dyniowa Craiga

    Zupa dyniowa Craiga

    9polubień
    1godz.


    Zrobione przez 138 osób

    Podawać z chrupiącym chlebem i odrobiną śmietany, jako dekoracją. Postaraj się znaleźć naprawdę ciemnopomarańczową dynię - zupa będzie wyglądać dużo lepiej. Smacznego!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 750 g dyni cukrowej - obranej, oczyszczonej z pestek i pokrojonej w kostkę
    • 2 marchewki, grubo pokrojone
    • 2 cebule, pocięte w krążki
    • 2,5 łyżki oleju roślinnego
    • 1 duży ziemniak, pokrojony w plasterki
    • 1 l wody
    • 3 kostki bulionu drobiowego, pokruszone
    • 235 ml śmietany tortowej
    • 1,25 łyżki mielonej gałki muszkatołowej
    • 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
    • sól do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 220°C.
    2. Włożyć dynię, marchew i cebulę do naczynia żaroodpornego lub do brytfanki. Pokropić olejem roślinnym.
    3. Piec w nagrzanym piekarniku przez 40 minut, aż warzywa zmiękną, ale nie sczernieją.
    4. W dużym garnku, na średnim ogniu, doprowadzić wodę z bulionem do wrzenia. W gotującej wodzie ugotować ziemniaka do miękkości (około 20 minut).
    5. Za pomocą blendera, robota kuchennego lub miksera zmiksować ugotowanego ziemniaka wraz z wodą i upieczonymi warzywami. Wlać z powrotem do garnka i gotować na małym ogniu, dodając śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Delikatnie podgrzać i podawać.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (5)

    autor:
    10

    super przepis, szybkie i smaczne - 06 paź 2012

    Amieszka
    autor:
    3

    PYCHA PYCHA PYCHA PYCHA PYCHA. Zupy z dyni to moje ulubione zupy-kremy, a to jeden z najlepszych przepisów Piękny kolor, lekko słodka, no cudo! Dziękuję Craig! - 31 sty 2015

    1

    - - 28 gru 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis