California roll czyli sushi kalifornijskie

    California roll czyli sushi kalifornijskie

    3polubienia
    45min.


    Zrobione przez 6 osób

    Klasyka rodzaju z kuchni japońskiej - szczególnie polecane dla tych, którzy dopiero uczą się jak przyrządzać sushi. Doskonałe na przystawkę lub kolację walentynkową! Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

    Składniki
    ilość sztuk: 4 rolki sushi

    • 1 ogórek
    • 4 łyżki majonezu
    • 90 g rozdrobnionych paluszków surimi
    • 4 płaty nori (suszonych wodorostów)
    • 500 g ugotowanego ryżu do sushi
    • 2,5 łyżki sezamu
    • 1 awokado, pokrojone w plasterki
    • 4 łyżeczki kawioru tobiko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Odkroić końcówkę ogórka, przekroić go na pół, a następnie na ćwiartki. Każdą ćwiartkę pokroić w cienkie słupki.
    2. Majonez wymieszać z paluszkami surimi.
    3. Płat nori ułożyć na macie bambusowej. Dłońmi dobrze zwilżonymi wodą uklepać cienką warstwę ryżu, zostawiając od brzegu margines na 1 cm. Posypać sezamem i ostrożnie odwrócić.
    4. W odległości 1/3 od górnego brzegu płata rozprowadzić w linii w poprzek 1 łyżkę mieszaniny z surmi, następnie położyć 1-2 słupki ogórka i 1-3 plasterki awokado.
    5. Za pomocą maty bambusowej ciasno zwinąć zaczynając od górnego brzegu. Pusty margines zwilżyć wodą i zawinąć aby się zlepił. Czynność powtarzać z pozostałymi płatami nori.
    6. Kroić na kawałki o szerokości 2 cm. Każdy kawałek dekorować 1/8 łyżeczki tobiko.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Zobacz jak to zrobić!

    California roll czyli sushi kalifornijskie
    California roll czyli sushi kalifornijskie

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis