Szaszłyki z przegrzebków w marynacie imbirowej

    Szaszłyki z przegrzebków w marynacie imbirowej

    Zapisz do ulubionych
    1godz.25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Bardzo szybkie danie dla miłośników owoców morza - można je przyrządzić na patelni lub na grillu. Podawać najlepiej z ryżem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 4 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżki miodu
    • 4 łyżki sosu sojowego
    • 3 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 2 łyżki posiekanego imbiru
    • 500 g przegrzebków

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. W dużej misce wymieszać oliwę z sokiem z cytryny, miodem i sosem sojowym. Dodać czosnek i imbir, wymieszać.
    2. Do marynaty dodać przegrzebki, wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
    3. Przegrzebki nadziewać na patyczki do szaszłyków. Smażyć na patelni lub grillu przez 3-4 minuty z każdej strony.
    4. Podawać z ryżem.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis