Makaron ryżowy z tofu i warzywami

    Makaron ryżowy z tofu i warzywami

    2polubienia
    25min.


    Zrobione przez 7 osób

    Pyszne danie w azjatyckim stylu i uczta dla wegetarian: makaron ryżowy smażony z warzywami i tofu z dodatkiem orzeszków ziemnych.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g makaronu ryżowego
    • 50 g brązowego cukru
    • 50 ml sosu sojowego
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżki oleju sezamowego
    • 2 marchewki, pokrojone w słupki
    • 1 papryka, pokrojona w paski
    • 300 g tofu, pokrojonego w kostkę
    • 2 cebulki dymki, posiekane
    • 1/4 szklanki prażonych orzeszków ziemnych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    2. W miseczce wymieszać cukier z sosem sojowym i sokiem z cytryny.
    3. Na patelni rozgrzać olej, dodać marchewkę i paprykę. Smażyć na dużym ogniu przez 2-3 minuty. Dodać tofu i cebulkę, smażyć przez 5 minut, cały czas mieszając.
    4. Dodać orzechy i sos, wymieszać.
    5. Dodać makaron, wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis