Penne z brokułami i kiełbasą

    Penne z brokułami i kiełbasą

    1polubienie
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Szybkie i proste danie na obiad, które na pewno przypadnie do gustu najmłodszym. Aby kiełbasa pozostała chrupiąca, brokuły należy ugotować oddzielnie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 250 g makaronu penne
    • 1 cebula
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 200 g kiełbasy lub parówek
    • 1 główka brokuła
    • sól i pieprz do smaku
    • 50 g parmezanu, zestruganego na płatki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić.
    2. Cebulę posiekać i podsmażyć na rozgrzanej oliwie.
    3. Kiełbasę pokroić w plasterki i dodać do cebuli, smażyć przez kilka minut.
    4. Brokuł podzielić na różyczki. Dodać do cebuli z kiełbasą i smażyć przez minutę, cały czas mieszając. Podlać odrobiną wody i smażyć przez 5 minut, aż brokuły zmiękną.
    5. Dodać makaron, wymieszać i podawać z płatkami parmezanu.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis