Zupa dyniowa

    Zupa dyniowa

    3polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 194 osoby

    Pyszna zupa krem z dyni z dodatkiem tymianku, czosnku i cebuli. Przez to, że dość długo się ją gotuje, nabiera głębokiego smaku.

    Składniki
    ilość porcji: 9 

    • 400 g świeżej dyni pokrojonej w kostkę
    • 1,5 l bulionu drobiowego
    • 1,5 łyżeczki soli
    • 150 g drobno posiekanej cebuli
    • 0,5 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • 5 ziarenek czarnego pieprzu
    • 120 ml słodkiej śmietanki do zup
    • 1 łyżeczka natki pietruszki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Pokroić dynię w 1,5 cm kostkę.
    2. Podgrzać bulion z solą, dynią, cebulą, tymiankiem, czosnkiem i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu, bez przykrycia, przez 30 minut.
    3. Zmiksować zupę małymi partiami (1 szklanka na raz) w blenderze.
    4. Wlać z powrotem do garnka i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować bez przykrycia na małym ogniu jeszcze przez 30 minut. Dodać śmietanę. Wlać do miseczek na zupę i udekorować świeżą natką pietruszki.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    24

    zmieniona ilość składników. osobno podalam malenkie grzaneczki czosnkowe,a smietanke ubilam i na zupe piekny kleksik - 25 paź 2010

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis