Ryż brązowy z bakłażanem i orzechami

    Ryż brązowy z bakłażanem i orzechami

    Zapisz do ulubionych
    40min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Bakłażan smażony z brązowym ryżem, orzechami włoskimi, czosnkiem i rozmarynem. Ta aromatyczna propozycja kulinarna może być zarówno wspaniałym dodatkiem do dań jak i samodzielnym wegetariańskim posiłkiem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 szklanka brązowego ryżu
    • 2 bakłażany
    • 1/2 szklanki orzechów włoskich
    • 1/4 łyżeczki rozmarynu
    • 2 ząbki czosnku wyciśniete przez praskę
    • oliwa z oliwek do smażenia
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Ryż ugotować na półmiękko.
    2. Bakłażany pokroić w paski, ułożyć na nienatłuszczonej patelni, osuszyć. Dodać oliwę i smażyć, aż zmiękną.
    3. Dodać orzechy, rozmaryn i czosnek. Smażyć, cały czas mieszając, przez około 2-3 minuty. Dodać ryż, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Smażyć jeszcze przez kilka minut. Podawać.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis